Різдвяне послання архієпископа Тернопільського і Бучацького Тихона

Різдвяне послання архієпископа Тернопільського і Бучацького Тихона
Боголюбивим пастирям і всім вірним дітям
Тернопільської-Бучацької єпархії Православної Церкви України

Христос Рождається!

«Нині приймає Вифлеєм
Того, Хто є вічно з Отцем,
нині ангел Дитятко
народжене, як Бога,
вихваляють, і слава Богові
на небі і на землі мир,
над людьми Боже змилування»
(Стихира Різдву Христовому)

Всечесні отці, дорогі брати і сестри!

Нову еру, нове життя проголосили небожителі в ту далеку Вифлеємську ніч, коли в убогому вертепі безконечний Бог, Небесний Отець дарував світові Свого Єдинородного Сина і в Ньому, і через Нього – мир і вічне благовоління людям.

І сьогодні ця євангельська пісня звучить серед нас, віддалених майже двома тисячоліттями від великого дня Різдва Христового. Ця пісня ангелів радісно наповнює людські душі, преображаючи їх. Ця пісня ангелів охоплює небесне і земне, з’єднує у Вифлеємській печері святість неба з грішною землею.

Різдво Христове воістину є празником світу і оновленням всього створеного. На землю прийшов обіцяний Месія, Примиритель неба і землі, оспіваний ангелами. Божественний Месія постійно був на устах старозавітних пророків, вони проповідували Його пришестя, проголошували Його славу. Своїми богонатхненними проповідями, видіннями вони підтримували і зігрівали віру в оновлення обітниці про Нього в багатьох поколіннях.

«Не відійметься берло від Юди, ані з його стегон законодавець, аж прийде Примиритель, що Йому буде послух народів.» (Бут. 49:10)

І ось  «зійшла над світом ясна зірка» і пітьму старозавітної ночі прорізало небесне світло Нового Завіту. У Вифлеємі народилося «Отроча младо» і приніс Бог на землю нове життя і нові взаємовідносини між людьми. Змінилися відносини між небом і землею і між земнородженими синами Адама, звершився перелом у долі людства, довгі віки старозавітної ночі змінилися «днем спасіння» (2.Кор.6:2)

У Вифлеємських яслах об’явив Бог свою велику любов до людей і своє милосердя над нами. В яслах лежить Богочоловік, Ісус Христос, що принижений терпить недостатки і нужду, пізніше стерпить кривду, переслідування, страсті, муки, смерть на Хресті, яка принесла відкуплення всьому людству. Про завершення Христом примирення людей з Богом св. ап. Павло говорить: «Бо коли ми, бувши ворогами, примирилися з Богом через смерть Сина Його, то тим більше, примирившися, спасемося життям Його.» (Рим.5:10)

Божий Син, Різдво якого святкуємо сьогодні, прийняв людське тіло, щоб стати нашим Учителем і навчити нас вічних правд Божих. «Я дав вам приклад, щоб і ви так робили, як Я робив»,  – сказав Христос до своїх апостолів. (Ін. 13:13).

Христос навчив нас відрізняти добро від зла, світло від темряви, а добре діло від гріха. Своїм жертовним життям, упокоренням, працею навчив нас Христос правди про велику вартість нашої душі і як її спасти.

Христос Своїм народженням звістив людям, що всі вони брати, що спільний для всіх Батько – Отець Небесний, що все людство є великою духовною Божою  родиною. І це повинно бути для нас основою для нашої братської любові. Милосердя Боже для нас грішних велике.

«Я буду з вами до кінця світу» (Мф.28:20) Був Він у яслах, був на хресті, нині перебуває на святих Престолах у наших церквах.

Господь поблагословив нас і нашу Помісну Православну Церкву новим Предстоятелем Митрополитом Київським і всієї України, який кличе всіх в Україні до єднання. Єднання всіх Православних в Україні в єдину церкву –  буде дорогоцінним даром для Народженого у Вифлеємі Христа, бо це Його свята воля «щоб усі були одно, як ти Отче в Мені, і Я в Тобі, щоб і вони в Нас були одно, щоб увірував світ, що Ти Мене послав.» (Ін. 17:21)

Як колись при Вифлеємскьих яслах зібрались ангели, волхви-мудреці, пастухи, щоб віддати хвалу Богові, так і тепер закликаю всіх Вас, боголюбиві пастирі, дорогі брати і сестри, об’єднуватися довкола Митрополита Епіфанія і очолюваної ним Церкви та дбати про мир, добробут, розквіт нашої Батьківщини.

У празник Різдва Христового складаю Вам, всечесні отці, брати і сестри, сердечні побажання і молю Христа Спасителя, щоб обдарував Ваші душі небесними ласками, спокоєм і вдоволенням.

Нехай Вифлеємська зірка освітлює нам шлях до кращої долі для нашої святої Церкви, для України та гріє нас теплом єднання та любові.

Христос Рождається! Славімо Його!

З ласки Божої

Архієпископ Тернопільський і Бучацький
+ ТИХОН
Різдво Христове 2020 року Божого
місто Тернопіль

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.