Духовенство УАПЦ прийняло участь у перепохованні розстріляних в 1942 р. членів ОУН

 На кладовищі міста Чортків Тернопільської області у рамках відзначення Дня Гідності та Свободи перепоховали останки 60 членів ОУН, розстріляних та таємно закопаних німецькими окупантами у 1942 році.

    Єпископ Тернопільський Тихон УАПЦ разом із духовенством прийняв участь у заупокійній молитві.

   Протягом багатьох років тривали пошуки місця рострілу українських патріотів – членів ОУН та учасників Акту проголошення у Львові 30 червня 1941 року відновлення української державності. Але прагнення націоналістів до незалежності вкрай обурило гітлерівців, які й влаштували масові арешти та розстріли.

   Пошукові роботи з виявлення останків розстріляних українців розпочали у жовтні цього року працівники меморіально-пошукового підприємства «Доля» спільно з історико-пошуковим товариством «Патріот». Їх вдалося відшукати на території Ягільницької сільради поблизу Чорткова і через 75 років минулої неділі перепоховано з усіма почестями та за християнським звичаєм.

   Захід розпочали із заупокійної літургії, яку провели у соборі святих верховних апостолів Петра і Павла. Опісля представники влади, духовенство, делегації із Львівщини і Тернопільщини, рідні загиблих із сіл Самбірщини, мешканці міста, несучи фотографії героїв і співаючи патріотичних пісень, пішою ходою вирушили на місцеве кладовище, де провели чин погребіння та скорботне віче.

    Після віче присутні поклали квіти до могили героїв і запалили лампадки.

No Comments

Post A Comment