Великоднє послання Високопреосвященнійшого Тихона Архієпископа Тернопільського і Бучацького

ВСЕЧЕСНИМ ОТЦЯМ І ВСІМ ВІРНИМ
ТЕРНОПІЛЬСЬКО-БУЧАЦЬКОЇ ЄПАРХІЇ
ПРАВОСЛАВНОЇ ЦЕРКВИ УКРАЇНИ

Христос воскрес із мертвих,
смертю смерть подолав,
а тим, що в гробах
життя дарував

Христос Воскрес!

Скільки радості і внутрішньої сили ми вкладаємо в це пасхальне вітання, яке у ці дні безнастанно повторюють православні християни. Які чудові ці два слова: Христос Воскрес! Вони викликають трепет у кожному віруючому серці, від них яскравіше горить полум’я віри у душах віруючих людей. Ними ми висловлюємо сутність нашої віри, ними ми виявляємо свою безмежну любов до Христа Спасителя, за нас розп’ятого  і на третій день воскреслого, як було написано.

Пасха – це споконвіку світлий празник для православних людей. Це свято життя, яке торжествує перемогу над смертю.  «Смерті празднуєм умертвленіє, адово разрушеніє, іншого житія начало»

Святий апостол Павло навчав: « Якщо Христос не воскрес, то проповідь наша даремна, даремно також віра наша» (1 Кор. 15,14). Без Свого славного воскресіння Христос залишився б для людства тільки великим Учителем і Проповідником, але не був би для нас Всемогучим Богом і Небесним Спасителем. «Воскрес Ісус от гроба, якоже пророче, даде нам живот вічний» силою свого Божества. Інакше і не могло статися, неможливо було, щоб тління втримало Начальника життя.

Воскресіння Христа – це найбільше чудо із всіх чудес, які творив Ісус в дні Свого земного подвигу, свідоцтво Його Божественної сили. Своїм воскресінням Христос переконливо довів, що він є Сином Божим, який прийняв людську природу, а Його вчення Божественне і вічне одкровення, яке дається людям. Воскресіння Христове переконує нас, що проповідь і жертовний подвиг Христа та землі це незаперечний факт історії Церкви, це – утвердження нашої віри і тому ми так радіємо у ці Пасхальні дні. Силою Свого Воскресіння Господа Ісус Христос переміг смерть і відкрив перед нами тайну життя і смерті, і переконав людство, що воно одержить бажане безсмертя через Христову  перемогу. «Поглинута смерть перемогою» (1 Кор. 15,24) і сьогодні кожна віруюча людина запитує разом з пророком Осією: «Смерте, де твоє жало?» (Ос. 13,14)

Спасти свою безсмертну душу і удостоїти її жити з Господом життям, якому немає кінця – це найбільше щастя для віруючої людини. Шлях до нашого вічного спасення став можливий через Воскресіння Христове, через віру в Нього і Його Заповіді.

Воскреслий Христос Спаситель заснував на землі Свою Святу Церкву, цей величезний, духовний корабель, який веде людей до берегів вічного небесного царства. Кожен із нас, віруючих людей перебуває у цьому кораблі керманичем якого є Ісус Христос.

Воскресіння Христа Спасителя – величне свято Його Церкви, «Празників празник і торжество із торжеств», бо воно відкрило силу і славу Творця Світу.

Воскресіння Спасителя – задаток загального воскресіння мертвих, початок нового невечірнього дня Небесного Царства. Саме це свято, а не яке інше, прославило милосердну любов Бога до Свого творіння – людини. «Так полюбив Бог світ, що віддав Сина Свого Єдинородного, щоб кожний, хто вірує в Нього не загинув, але мав би життя вічне» (Ін. 3,16)

Отож, улюблені во Христі отці, брати та сестри, вітаючи Вас з все радісним святом Пасхи Господньої, благаю Вас, моя паство, разом з святим апостолом Павлом «Утішайтеся надією, в скорботах будьте терпеливі, в молитвах постійні… Нікому не відплачуйте злом за зло, але дбайте про добро над усіма людьми» (Рим. 12,12-16), бо так вимагає Бог, так вимагає наша Матір-Україна.

У ці великодні дні особливо єднаюсь з Вами, дорогі отці, душ пастирі і молитовно бажаю Вам з достойними Вашими родинами та побожними Парафіянами Божого все мудрого благословення, здоров’я та всякого добра. І святкуючи разом з Вами від серця звіщаю:

Христос Воскрес!

Пасха Христова
2019 року Божого
м. Тернопіль


+ ТИХОН
Архієпископ
Тернопільський і Бучацький

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.