ВЕЛИКОДНЄ ПОСЛАННЯ АРХІЄПИСКОПА ТЕРНОПІЛЬСЬКОГО І БУЧАЦЬКОГО ТИХОНА

ВЕЛИКОДНЄ ПОСЛАННЯ АРХІЄПИСКОПА ТЕРНОПІЛЬСЬКОГО І БУЧАЦЬКОГО ТИХОНА

Боголюбивим пастирям і всім вірним дітям Тернопільсько-Бучацької єпархії Православної Церкви України

Улюблені отці, брати і сестри!

Христос Воскрес!

«Воскресіння Твоє, Христе Спасе, ангели оспівують на небесах, і нас на землі сподоби чистим серцем Тебе славити»

Весь християнський світ з року в рік переживає чарівність і велич свята Воскресіння Господнього. Чому Великдень є таким радісним святом? Щоб відповісти на це питання, ми повинні переконатися, що принесло людям Воскресіння Христа, що вони з такою великою радістю зустрічають і обходять Його?

Бог Отець у Своїй великій любові до людей, після гріхопадіння, посилає у світ Свого Єдинородного Сина, щоб визволити людей з тенет диявола. Христос прийшов у світ, як Світло, і це Світло темрява не пройняла (Ін.1,10). Це світло темрява людська переслідувала, а на кінець розп’яла.

У Велику П’ятницю здавалося, що всі темні сили тріумфували: і пекло, і диявол раділи, крім того, що ще при смерті Христа; на хресті бачили Його чудеса ті, хто розіп’яв Його. Бачили як сонце погасло і земля здригнулася. Однак вони не бачили, що Правду розп’яли. Раділи, що вбили Христа, але чомусь тривожилися і в тривозі, звеліли придавити гріб каменем і поставили сторожу. Щоб та Правда, яку вони замучили, не встала і не осудила їх кривавий вчинок.

Яким би виглядав світ, коли б Христос залишився у гробі, як погасла людина? Як виглядало б наше життя, якби не було Воскресіння Христа?

Світ був би без змісту, а життя наше без надії, таке життя в якому панувала б темрява, яка не прийняла Христа.

Але не так сталося, як сподівалися вороги Христові. Після терпінь і страждань наступає третій день, про який говорив Христос своїм учням перед Своєю смертю. Як після бурі і темних хмар випогоджується небо і знову світить сонце, так і після п’ятниці, коли Христос-Сонце, немов би перестало світити, на третій день знову засяяло і вже більше ніколи не гасло. Христос Своєю смертю переміг найбільшого ворога людини – смерть. «О смерте, де твоє жало? О, пекло, де твоя перемога? Богу ж дяка, що Він Господом нашим, Ісусом Христом, перемогу нам дав» (1 Кор. 15.55,57)

Воскресіння Христове – це завершення спасительної Місії Сина Божого і основа віри в Нього. Воскресіння Христове символізує духовне відродження, двері у вічність, через перемогу любові над ненавистю, правди над неправдою. Воно дає нашому життю нове розуміння, відкидає старозавітне «око за око» і вводить людство в закон любові.

Великодній час кличе нас не ходити манівцями життя, а шукати правди і любові у своїх рідних храмах, в яких плекається наш християнський і національний дух. Будьмо свідомі, що дорога до Воскресіння веде через Голгофу, так і наш похід до «третього дня» може здійснитися лише через самовідречення і єднання наших думок і прагнень. Поєднаємо наші бажання з великою вірою у Воскреслого Христа, а Він силою Свого Божества влиє у наше розп’яте життя животворну силу перемогти зло і неправду.

З такими думками щиро вітаю Вас усіх, дорогі мої все чесні отці, боголюбиві брати і сестри, з Воскресінням Христовим, бажаю, щоб Ви насолодилися радістю Воскреслого Христа та наповнили ваші серця теплом братньої любові і згоди.

«Цей день, що Його створив Господь, радіймо і веселімось в ньому!»

Христос Воскрес!

Пасха Христова

2021 р.Б. м.

Тернопіль

З архіпастирським благословенням

Тихон

Архієпископ Тернопільський і Бучацький

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.